Kompostovanie v byte nie je žiadna veda

kompostovanie organického odpadu

Počuli ste už niekedy slovo Bokashi? Na začiatok prezradíme, že má niečo spoločné s domácim kompostovaním. Pod pojmom domáci kompostér si síce väčšina ľudí predstaví veľký plastový alebo drevený kompostér v rohu záhrady, no my hovoríme o niečom trochu inom. Vedeli ste totiž, že môžete kompostovať aj v byte?

Pre ekologické správanie sa k prírode a svojmu okoliu existuje tzv. pravidlo 3R, ktoré však vyznie iba v angličtine – „reuse, reduce, recycle“. Tieto tri slová by sa do slovenčiny dali preložiť ako „opätovne použiť, zredukovať, recyklovať.“ Práve na recykláciu kladieme najväčší dôraz, no možno až príliš veľký v porovnaní s ostatnými dvomi princípmi.

Naša spoločnosť aktuálne kladie najväčší dôraz na recykláciu

Sme spoločnosťou motivovaní k tomu, aby sme recyklovali takmer všetko, čo spotrebujeme – plasty, papier, sklo, kartóny od nápojov alebo plechovky. Lenže opätovné použitie a redukcia, to je v našom typu ekonomiky skôr chiméra. Našťastie aspoň v prípade spracovania biologického odpadu z domácnosti a kuchynských odpadov môžete bez problémov využiť všetky tri R z nášho výberu.

Podľa niektorých odhadov vyprodukuje priemerný človek z Európy nebo USA asi sto kilogramov kuchynského odpadu za rok. To je príliš veľké množstvo na to, aby sa vyhadzovalo na skládku.

Lenže najmä vo veľkých mestách sa bio odpady začali separovať až v posledných rokoch. Niekde ľudia (alebo napríklad bytové družstvá) dostali na tento typ odpadu od mesta špeciálny kontajner. Ale aj tam, kde nie, si môžete pomôcť sami.

Kompostovanie smeruje z vidieka do mestských domácností

Pomôže vám domáce kompostovanie. Využitie princípu recyklácie je tu jasné. Opätovné použitie (reuse) zase prichádza na scénu vo chvíli, kedy inak nepotrebnými zvyškami zalejete svoje izbové rastliny. No a čo tá redukcia? Áno, správne. Presne týmto spôsobom zredukujete množstvo odpadov z vašej domácnosti.

Kompostovať môžete aj bez zápachu

No a tu sa dostávame k spomínanému systému Bokashi, ktorý oproti iným riešeniam znamená aj výraznú redukciu zápachu biologického odpadu v kuchyni. Ale o tom neskôr. Dôležité je, že systém Bokashi obsahuje iba ryžové a pšeničné otruby, čistú vodu, melasu, sol a tiež špeciálne probiotické kultúry SCD. Bokashi vďaka nim dokáže fungovať ako tzv. mikrobiologický inokulant – akási očkovacia látka pre kompost.

Lenže ako už bolo naznačené, väčšina ľudí s domácim kompostovaním skončí vo chvíli, kedy sa okolo smetného koša na bio odpad začali zhlukovať mračná mušiek a celé to začalo nepríjemne zapáchať. V tú chvíľu je logickým riešením všetko vzdať, nahádzať do jedného vreca a to odniesť smerom ku kontajneru na komunálny odpad. 

Bokashi je malá revolúcia v kompostovaní

Domáci kompostér SCD so zmesou Bokashi však prináša revolučné riešenie, ktoré vás zbaví nepríjemného zápachu aj otravného hmyzu. Stačí, keď budete postupne vrstviť kuchynský odpad a zmes Bokashi, a môžete kľudne separovať nielen rastlinné, ale dokonca aj živočíšne zvyšky. Okrem mliečnych výrobkov pokojne aj mäso, do ktorého by sa za bežných okolností do pár dní nasťahovali červy.

To všetko je možné vďaka fermentačnému procesu, ktorý bežne trvá maximálne dva týždne. Po procese fermentácie vzniknutú zmes zoberiete a zakopete, prípadne vložíte do klasického vonkajšieho kompostéru.

A je úplne jedno, či do svojho vlastného alebo zvyšky odveziete rodine či kamarátom, ktorí vám isto poďakujú. Zakopané zvyšky sa dokážu pretvoriť na hotový organický kompost len za približne dva mesiace.

Domáce kompostovanie vytvára cenný vedľajší produkt

A ešte jeden bonus celý postup má – ako vedľajší produkt sa na dne kompostéru zbiera tekutina zvaná Bokashi čaj, ktorou môžete hnojiť izbové rastliny, ale aj napríklad čistiť domáci odpadový systém. Vďaka tomu ušetríte za špeciálne chemické prípravky a v konečnom dôsledku aj za čistenie upchatých rúr.

Viac informácii o ekologickom spracovaní biologicky rozložiteľného odpadu, články, odporúčania a odborné poradenstvo nájdete na stránke probioticky.sk.